Jag bor i en stad, i ett höghus från 50-talet. Jag önskar såklart att det skulle vara ett klimatsmart, energisparande hus där hela bostadsrättsföreningen vill bidra till ett mer hållbart boende. Nu är det ju inte riktigt på det viset så då får jag tänka; vad kan jag bidra med?

Först och främst, eftersom vi bor i en stad, finns det mesta tillgängligt så vi har ingen bil, vi åker kollektivt, cyklar eller går. Visst, saker blir lätt projekt när man inte bara kan hoppa in i en bil, men det går, det kräver bara lite mer planering. Vi har en liten odlingslott där vi under säsong odlar rödbetor, morötter, lök, div kryddor, och vi har en inglasad balkong vilket förlänger odlingssäsongen. Vi sorterar (självklart tycker jag, men hör runt omkring mig att det inte är så för alla) allt vi kan sortera och resten spar vi till farligt avfall-bilen. Och vi handlar såklart ekologiskt.

”Men vi bor på landet, vi klarar oss inte utan bil” kanske du tänker. Jag förstår och då finns det ju en hel del annat du kan göra, vilket du gärna får tipsa andra på landetboende om i kommentarsfältet. Det viktiga är att du utgår från din livssituation och ändrar något som blir ditt sätt att leva hållbart.

Jag har även förstått att många finner det här med ekologiskt och hållbart som lite för stort, att ”nä det där tar alldeles för mycket energi, jag har inte det där tänket”. Visst, allt du inte kan eller vet måste du lära dig men till slut går det av sig självt utan att du ens tänker på det. Men du kan också bryta ner det. T.ex. så blir mitt hållbarhetsgöra idag att ta de skruttna morötterna och broccolistjälken, som blev över från tidigare i veckan, och koka en soppa på dem istället för att slänga dem. Det behöver inte vara svårare än så.

morot2

Så – off you go och gör dagens hållbarhetsinsats #allakangöranågot.