image
Bilden är tagen ur mailet från Indiska.

Det är verkligen jättebra med allt sustainability-arbete som görs därute. Vi kan ta och titta på Indiska t.ex. som säljer både kläder och inredning. De har alltså en jättemöjlighet att ge dig som kund möjligheten att köpa produkter som är ekologiskt producerade under fair förhållanden. Kanon va?

Jag fick ett mail av Indiska, som går ut till deras medlemmar, där de de hänvisar till sin sida wefightforchange.com. Där beskriver de allt samarbete de är involverade i för en mer hållbar värld. De har en film som jag stundtals blir väldigt tagen av.

På Indiskas hemsida finner jag att de har 1070* produkter som du och jag kan köpa. Av dessa 1070 produkter hittar jag 37! stycken som benämns som ekologiska/hållbara. Det märks att de lagt ner tid och verkligen ansträngt sig för att göra en snygg och informativ sida om deras arbete för miljö och socialt arbete så jag förstår inte hur det går ihop med att endast 3,5% av det som finns till försäljning är ekologiskt/hållbart?

Det jag vill med den här texten är att visa på att vi som handlar är de som kan och måste ifrågasätta, inte lita blint på det som serveras. Exempelvis skriver de orden ”fair trade” vilket inte ska beblandas med det registrerade varumärket ”Fairtrade” som är en produktmärkning med kontrollorgan som säkerställer att bestämda kriterier uppfylls.

*2014-02-01 fanns på indiska.se 165 st produkter under kläder, 295 under accessoarer och 610 under home.