Sustainablelivingswe

#dukangöranågot

Att handla smartare

Den 24:e april är det 3 år sedan byggnaden kallad Rana Plaza i Bangladesh kollapsade. 1.130 människor dog och 2.500  skadades. I byggnaden huserade bl.a. bank, klädfabrik och diverse affärer. Bank och affärer stängdes omedelbart när sprickor i fasaden uppstod, men arbetarna i klädfabriken tvingades fortsätta arbeta.

Varje dag säljs en otrolig mängd billiga kläder som människor i fabriker såsom i Rana Plaza tillverkar. Det är människor som arbetar under villkor vi ALDRIG skulle tillåta eller stödja om de fabrikerna fanns här i Sverige. Det vi gör genom att handla och ”fynda” billiga kläder, ofta i en diskutabel kvalité, är att de facto stödja dessa villkor. Självklart tycker jag att det är de stora bolagen som köper in produktionen av dessa kläder som är de som borde ta störst ansvar. Men eftersom dessa stora (bovar) bolag väljer att inte ta sitt ansvar anser jag att JAG får ta det ansvar jag kan, och DU bör ta det ansvar du kan.

#dukangöranågot

#dukangöranågot

Du kan alltså välja att spara den där pengen du tänkt lägga på ett, inte alltid billigare plagg med sämre kvalité, till att köpa ett plagg i bättre kvalité som håller längre. Visserligen blir inte arbetarnas villkor automatiskt bättre genom att du köper ett dyrare plagg. Men du kan börja förändringen genom att ändra ditt sätt att handla på och därmed handla smartare!

Låt dig inte luras av ”jag återvinner ju de kläder jag inte vill ha längre”. Det bidrar fortfarande till en ökad miljöpåvekan då det upmanar till att konsumera ”med gott samvete”. Enligt SCB exporterar vi 70% av de insamlade kläderna i Sverige till andra länder. Men i många länder hämmas den inhemska textilbranschen till följd av den stora exporten kläder från de rikare länderna vilket Naturvårdsverket kunnat se då de tagit fram en rapport om var våra textilier hamnar.

Vill du aktivt göra bra val för både människa och miljö finns det flera sätt att göra det på. Nedan är beprövade alternativ och tips.

 • Minska dina klädinköp.
 • Lappa och laga. Det finns många bra skräddare på de flesta orter runt om i landet – använd google.
 • Ordna klädbytardagar. Det behöver inte vara i form av stora event utan börja i din närmaste krets.
 • Välj certifierade material.
 • Handla från butiker som stödjer slow fashion och ställ frågor till dem. De har ofta oändlig kunskap om både material och tillverkare.

Två av mina favoritbutiker hittar du nedan.

 • Butiken Thrive i Göteborg drivs av paret Sara och Fredrik som båda är genuint intresserade av hållbarhet. De är mycket kunniga och svarar gärna på de frågor du kan tänkas ha.
 • Frejgatan47 i Stockholm drivs av Johanna N som under lång tid informerat oss konsumenter via bloggande om bra produkter. Numer bloggar hon på The Waves We Make.

Fyll gärna på förslag på butiker här nedan i kommentarsfältet.

Och sist men inte minst – se gärna filmen True Cost som  handlar om just klädindustrin.

1 kommentar

 1. Tack för finaste tipsandet – och såklart för ett grymt bra inlägg så där i allmänhet! =)

  Frejgatan har förresten blivit Replik – och fått ny webadress: http://www.butikreplik.se (en webshop som förhoppningsvis är ungefär 10 snäpp bättre än förra ticatail-shopen =))

  kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*