Att få ihop dagens olika dieter/kosthållningar med den ökande viljan att tänka och konsumera hållbart är inte alltid lätt. Paleo, GI och LCHF är några populära sätt att utgå ifrån när det gäller kost och alla tre grundar sig på ett högt proteinintag som gärna består av kött. Jag är inte vegetarian och har för närvarande inte en plan på att bli det. Dock vill jag att det kött jag äter är ett bra kött – kvalitet går före kvantitet men kvalitet är som bekant inte alltid ekonomiskt hållbart. Men genom att tänka om lite, att gå utanför våra invanda mönster och utmana oss själva att laga vegetariska rätter kan vi bidra till ett mer hållbart köttätande. Mycket vegetarisk kost innehåller protein och det är därför ingen konst att täcka upp proteinbehovet även om du tränar mycket eller vill hålla en kost med ett högt proteinintag.

Personligen gillar jag mat som går snabbt att laga med minsta möjliga ansträngning. Förslag på några riktigt goda rätter finner du nedan och alla dessa kan du lätt vidareutveckla och förändra efter tycke och smak.

Kikärtsbiffar med sallad
2 förp. kokta kikärtor
1 liten gul lök
1 ägg
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Valfri smaksättning t.ex.
spiskummin
paprikapulver
chilipulver
eller
persilja
lakritsbasilika alt mynta
vitlök

zeta, ekologiska kikärtor

Ekologiska kikärtor

Mixa ihop allt med en stavmixer och forma till biffar och stek i valfri produkt (ex. olivolja) på medelvärme tills biffarna fått en fin yta. Vi brukar ät en god sallad till på t.ex. fetaost, tomat, bladspenat, purjolök och bulgur. Känner vi för det gör vi en kall sås på ex. gräddfil och persilja. Igår blandade vi ut biffarna med riven morot då vi hade morötter som behövde användas upp.

Sötpotatisgryta

Indisk sötpotatisgryta

Indisk sötpotatisgryta

Detta recept är verkligen supergott och du hittar det här. EDIT*

3 dl ris
1 burk kikärtor
1 sötpotatis
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
70 gram färsk spenat (ca 1 påse)
1 liten gul lök
3 tsk röd currypasta, vi brukar ta Cocosa kokosolja smaksatt med chili från Soma Nordic
4 cm ingefära
1 röd chili
Rapsolja
1 lime
2 msk hackad koriander

I originalreceptet serveras grytan med ris men vi har hoppat över det då den är väldigt mättande i sig. Det är även gott med libabröd el liknande som tillbehör.
Värm upp en panna med rapsolja och fräs hackad lök, ingefära och chili tillsammans med currypastan. Skala sötpotatisen under tiden och tärna den i lagom stora bitar, ungefär dubbelt så stora som kikärtorna.
Tillsätt sötpotatisen och de färdigkokta kikärtorna och låt det fräsa några minuter. Häll sedan på de krossade tomaterna och en tsk salt. Låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt det småkoka tills sötpotatisen är mjuk.
Häll på kokosmjölken tillsammans med spenat och hackad koriander. Pressa i saften från en lime, rör runt och låt det koka i några minuter till.

Linsgryta
Just linsgrytan är min personliga favorit för den kräver bara att jag skär lök och morötter, blandar ihop allt och låter det puttra med smaksättning efter behag – jag har tyvärr inget recept på denna då jag bara höftar. Det enklaste är att du googlar ett recept och tar ett som faller dig i smaken.

Det finns en oändlig uppsjö av goda vegetariska rätter att göra – rödbetsbiffar, morotsbiffar osv. Kanske kan du hitta några bra recept i Flexitarianens kokbok som du kan läsa mer om på författarens blogg.

Flexitarianens kokbok, Eleonora von Essen

Bild lånad från författarens blogg pytte.se

Ett tips är att ha rostade frön hemma (du rostar bara i torr panna) för att smaksätta olika sallader och biffar för att lätt variera smak.

Sesamfrön

Sesamfrön som är lätta att rosta och ha som smaksättare i sallader och biffar.

Det är mycket möjligt att du kan tycka det känns jobbigt till en början – förändring är ju ofta lite obekvämt. Vi tvingas tänka till lite extra, planera mer och gör en extra ansträngning. Men vet du vad? Det kommer vara så värt det och det kommer vara ditt bidrag till en minskad klimatpåverkan.

EDIT – Kikärtsgrytan kom från sidan Vegoteket som idag 161025 inte fungerar.