…MENSKOPP! Jag vet inte varför det är så läskigt, det bara är det.  Antagligen för att det handlar om mens och mens är ju som alla vet fruktansvärt äckligt och dötrist åh tråkigt åh alldeles, alldeles naturligt.

Menskopp Lunette

Den ser inte särskilt läskig ut.

Skämt å sido. Här skulle det stått vad lång tid det tar för en tampong eller en binda att brytas ned men jag har tyvärr inte lyckats få tag i den informationen. Men vi kan nog alla komma överens om att hur vi än vrider och vänder på det så är menskopp ett bättre alternativ för både miljö och plånbok. Att tillverka 1 menskopp kräver mindre utsläpp än vad tillverkningen av 10 tamponger gör. Det finns ingen ekologisk märkning av menskopp men om vi ser på helheten när vi jämför menskopp och annan typ av menskydd såsom tamponger och bindor så väger vinningen över till menskopps fördel.

Menskopp Lunette

Min menskopp från Lunette inhandlad på Apoteket.

En menskopp kostar runt 300 kr och håller ca 10 år om man använder den rätt. En OB (vilket är den enda tampong som fixar mina blödningar) kostar ca 1,75 kr styck.  Om vi jämför det med 4 tamponger i snitt på 5 dagar i tio år blir kostnaden 4200 kr. Den kostnaden beror ju helt på hur mycket och länge man blöder. Du väljer såklart själv vad du vill lägga dina pengar på men jag har inga problem att hitta annat att lägga dem på än mensskydd.

Menskopp Lunette

Min menskopp med tillhörande förvaringspåse som medföljde.

En annan skillnad jag märkt av är att mina kramper inte är lika intensiva eller ihållande.

Vill du veta mer om menskopp är det enklaste sättet att googla menskopp eller gå till Apoteket och fråga om råd.