Sustainablelivingswe

#dukangöranågot

Månad: januari 2016

Vilka är det som betalar?

vilka är det som betalar

Jag påstår ju att det är någon annan som får betala när du köper en billig vara och hur tänker jag då kanske du undrar. Ja det beror ju självklart på vad det är för vara som åsyftas. Nedan nämner jag, utan för många detaljer, några varugrupper.

Textilier
Rent generellt kan sägas att om det gäller textilier är det någon i Indien som far illa. De har vansinniga arbetstider med så låga löner att de, om de har en ledig dag, måste jobba extra och då går de nätt och jämnt runt en månad. Många som jobbar inom textilindustrin börjar vid väldigt ung ålder då de måste hjälpa till att försörja sin familjer. De kommer ofta från landsbygden in till de större städerna för att söka och jobb och får ofta bo i undermåliga förhållanden. De åker sällan, om alls, hem årligen.

Skor
Ja pratar vi skor då hamnar vi med all säkerhet i Kambodja. Att arbeta inom skoindustrin innebär en väldigt stor påfrestning för hälsan. Dels p.g.a. som ovan, arbetstiderna men också av de mycket starka kemikalier som används, och ofta utan adekvat skyddsutrustning samt avsaknaden av ventilationssystem. Det är inte helt ovanligt att arbetarna svimmar, flera gånger dagligen, av de starka ångorna.

Elektronik
Då har vi förflyttat oss till Afrikas Kongo. Här är det så ohyggliga arbetsförhållanden att jag faktiskt har svårt att läsa vidare på alla de sidor jag surfar runt på. Jag ska ge ett kort utdrag från Rättvis elektronik.  75% av de som arbetar i gruvorna där de mineraler som ofta används i elektronik utvinns, beräknas inte kunna försörja sina familjer på det de tjänar. Barn används ofta då de kommer in i trånga schakt och det saknas skyddsutrustning vilket gör att dödsfall är mycket vanliga.
När prylarna förkastas (de kanske inte är av rätt årsmodell) fortsätter de att göra skada då de inte återvinns på rätt sätt utan fortsätter drabba människor med diverse åkommor som följd.

I alla fallen ovan har jag inte nämnt de otroligt stora miljöskador som uppkommer i produktionsleden. Men jag tänker att det kanske räcker här…för nu.

PS. Jo just ja, alla de kemikalier som medföljer i vart fall av skor och textilier påverkar både dig och dina barn med te.x. hormonrubbningar osv som följd, men det visste du nog redan så jag grottar inte ner mig i det. DS.

Certifieringar rättfärdigar inte shopping


Att plastbanta och byta ut allehanda skadliga produkter till bättre är något jag tycker är bra…till en viss gräns och det beror på anledningen. Från min synvinkel är anledningen till att byta ut plastprodukter att de kan släppa ex. bisfenoler osv och att köpa certifierade kläder att minska miljöförstöring och hälsofarliga arbetsförhållanden. Men det är såklart inte alla som delar den uppfattningen och därför vill jag lyfta några funderingar kring det.

Jag ramlade över ”rådet”, i en plastbantargrupp på Facebook, att byta ut en tvättkorg i plast mot en konventionellt producerad tvättkorg i bomull och metall. Ur miljösynpunkt är det ett väldigt dåligt val. Ta bara innerpåsen i bomull. För att utvinna själva bomullen kommer (i konventionell odling) det att gå åt minst 29 000 liter vatten och minst 1 kg bekämpningsmedel. Till det ska själva produktionsledet adderas och dess påverkan. Här blir min tanke att dåligt byts mot dåligt.

I mitt instagramflöde dyker det ofta upp inlägg som ”använd koden ABC123 för att få rabatt på ekowebshoppen”, ”kolla den superfina GOTS-märkta tröjan jag köpte på den stora klädkedjan” eller ”de här 5 ekoleksakerna köpte jag för de var ju bara såååå söta”.

Att tipsa om hållbara produkter är bra, väldigt bra. Men att uppmana till konsumtion och gömma det bakom orden ”ekologiska”, ”hållbara” osv. är för mig helt absurt. För att det ska bli en beständig positiv påverkan på vår miljö är det vårt beteende kring konsumtion som måste förändras. Att gömma sitt shoppingbeteende bakom ordet plastbanta eller olika certifieringar är bara att göra mindre dåliga val.

Tänk efter nästa gång om du har ett faktiskt behov av en produkt eller om du försöker rättfärdiga ditt invanda shoppingbeteende.