Sustainablelivingswe

#dukangöranågot

Månad: december 2015

Julklapp 2015

gåvobevis

Gåvobevis som julklapp

Jag tipsade i hållbarhetskalendern om gåvobevis och det är faktiskt något vi i min lilla familj redan använder oss av. Min sambo gav ett biobesök med efterföljande häng till sin brorsdotter när hon fyllde åtta.

På stadsbiblioteket i Göteborg

Biobesöket följdes av en fika och därefter pyssel på Stadsbiblioteket i Göteborg. Högt upp på önskelistan hos lillasystern står nu samma present så vi kan lätt säga att just det gåvobeviset var en succé.

 

Göteborgs stadsbibliotek

Pyssel på Göteborgs stadsbibliotek.

Ladda dina gåvobevis med middagar, promenader, barnvaktstimmar osv – det är din fantasi som sätter gränserna.
Kom ihåg att det även finns gåvobevis att köpa hos flertalet organisationer såsom Röda Korset, Unicef och UNHCR.

Älskade snö!


Den 29/11 hölls det KLIMATmaniFESTationer lite här och var i världen och det var en självklarhet för mig att delta. I ett regnigt Göteborg avslutades tåget på Götaplatsen där både talare och musiker framträdde. En sak, bland många, som fortfarande ekar i mitt huvud kom från nätverket Save our snow;

50% av snödagarna i Åre kommer ha försvunnit till 2050!

Det är alltså en konsekvens av vårt sätt att leva idag.

Trillevallen

På tur i Trillevallen.

Att vara i fjällen är en sådan otrolig njutning och det gör mig ofantligt ledsen att tänka på att kommande generationer inte kommer kunna njuta av dem på samma vis. Att inte kunna ta för givet det vi kan idag för att vi tog det ifrån dem. Det är inte särskilt bra jobbat av oss och hur ska vi kunna ursäkta och förklara det?

Offerdalsfjällen

Njutning i Offerdalsfjällen.

#dukangöranågot

Ok, håll i dig för nu kommer en liten rant (hittar inget bra motsvarande svenskt ord).

Jag vet att alla inte har samma intresse eller övertygelse som mig och många andra – att klimatfrågan är viktig. Jag vet också att du, jag, vi, allihopa inte kommer ha en särskilt trevlig värld att befinna oss i om vi inte för en stund stannar upp och rannsakar oss själva, ser över vår konsumtion och vårt levnadssätt innan det är för sent. Det spelar liksom ingen roll hur många bloggar om inredning och mode, respekt och mänskliga rättigheter och hur du tjänar så mycket pengar som möjligt som läses, hur mycket du gillar att spela golf, åka skidor, sola på en strand om vi inte har någonstans att göra detta på.

Tidigare har jag tänkt att #allakangöranågot för att det är bättre än inget. Men det känns som att många använder just #allakangöranågot som en ursäkt att ta till för att kunna åka på en långresa till Thailand per år, och sen gärna några charterresor till Spanien, konsumera som aldrig förr, äta kött varje dag och sen rättfärdiga det genom att handla ekologiskt och sopsortera. De val vi gör idag som faktiskt är positiva ska vi såklart fortsätta med och det är bra jobbat, men hur många gånger ska vi behöva höra hur duktiga vi är på en sak? Kan vi inte gå vidare nu och ”step it up a notch”?

Min mammas kollega säger ofta att hon tänker minsann inte ändra sig och säger, ”det kommer inte påverka mig för när det blivit dåligt lever inte jag längre”, men vet du vad – D E T  K O M M E R  P Å V E R K A  D I G för det du gör har konsekvenser. Men #dukangöranågot!

#dukangöranågot

#dukangöranågot

Tre saker du väldigt lätt kan göra:

  1. Handla mindre julklappar och tänk igenom de du faktiskt handlar och se om det finns bättre alternativ. Är det en bra julklapp för mottagaren och inte bara en sak du köper för att det ska finnas en julklapp?
  2. Januari är den månad vi historiskt sett har minst pengar vilket alltså passar ypperligt att göra till en köpfri månad. Detta gäller inte mat och hygienartiklar såsom schampo osv. Och rannsaka dig själv efteråt – hur har du mått under den köpfria månaden?
  3. Dra ner på dit köttätande. Om du äter lunch ute, finns det ett vegetariskt alternativ eller fisk du kan välja?

Jag vill säga tack till min fina vän Johanna Pernklev som hjälpt mig med min logo #dukangöranågot – du är grym!