Sustainablelivingswe

#dukangöranågot

Månad: mars 2015

Mindre dåliga rengöringsmedel

Jag hör till de som inte ger nyårslöften men jag blev inspirerad av min vän och bloggerska Lina genom ett av hennes inlägg att ändå göra det. Löftet är att byta ut alla former av rengöringsmedel till det som vår natur mår bättre av. Något man kanske inte tänker på är ju att alla rengöringsmedel kan ta sig ut till vårt grundvatten genom våra avlopp.

När du börjar byta ut dessa produkter kommer du rätt snart att upptäcka hur otroligt  många produkter det finns att byta ut, men lugn – ta en sak i taget! Fokusera på de du använder ofta. Nedan är några av de produkter jag hittills bytt ut.

 

Ekologiskt diskmedel

Ecover maskindiskmedel

Det finns säkerligen ännu bättre maskindiskmedel men detta är mitt val på vägen till mer hållbara produkter. Ecover har fungerat minst lika bra som de konventionella maskindiskmedel jag tidigare använt. Det finns att köpa på flertalet webshoppar men även i fysiska butiker.

Sedan en tid tillbaka tvättar vi enbart med tvättmedlet på bilden nedan. Sköljmedel har vi slutat med helt och hållet och är faktiskt inget vi saknar alls. Om det är så att du gärna vill att dina kläder ska dofta gott rekommenderar jag att du använder dig av doftpåsar fyllda med torkade blad med doft efter behag.

Ekologiskt tvättmedel

Sonett tvättmedel

Strax före jul fick jag rengöringsmedlet Castile Soap från Gröna Gredelina. Doften var passande nog kanel, apelsin & nejlika men finns i flertalet dofter. På deras hemsida skriver de såhär om produkten:

Castile Såpa är tvål gjord på olivolja och har använts sedan 1400-talet.Castile såpa kan användas till allt från dusch och bad till ansiktstvätt och som rengöring när du städar som vanlig såpa. Denna produkt är helt utan kemikalier och gifter.

Jag har rengjort parkettgolv och köksluckor, torkat diverse ytor som blomsterbräda och bokhylla, handfat, dusch och toalett och jag har använt den som tvål. Jag tycker den luktar gott, ger en blank finish och det känns inte avigt att hälla ut skurvattnet i avloppet, win-win.

Naturligt rengöringsmedel

Castile Soap och, kaffeskrubb från Gröna Gredelina

Värma mat på jobbet

Många av mina kollegor värmer sin mat i mikrovågsugn i sin medhavda plastlåda. Några av mina kollegor har jag fått lov att inspirera så numer lägger de upp sin mat på en porslinstallrik innan de värmer. Plast kan nämligen, särskilt vid uppvärmning, släppa kemikalier som exempelvis ftalater som kan verka hormonstörande. Vill du läsa mer kan du göra det på Karolinska Institutets hemsida.

Tycker du ändå att det är lite jobbigt att lägga upp din mat så rekommenderar jag att du införskaffar en matlåda i glas. Idag såg jag en på Granit som dock har ett lock i plast men som är BPA-fritt och som du tar av innan uppvärmning. Ibland är det verkligen enkelt att göra bra val.

Matlåda i glas från Granit

Matlåda i glas från Granit

Bon appétit!

Ett av de läskigaste ord jag vet…

…MENSKOPP! Jag vet inte varför det är så läskigt, det bara är det.  Antagligen för att det handlar om mens och mens är ju som alla vet fruktansvärt äckligt och dötrist åh tråkigt åh alldeles, alldeles naturligt.

Menskopp Lunette

Den ser inte särskilt läskig ut.

Skämt å sido. Här skulle det stått vad lång tid det tar för en tampong eller en binda att brytas ned men jag har tyvärr inte lyckats få tag i den informationen. Men vi kan nog alla komma överens om att hur vi än vrider och vänder på det så är menskopp ett bättre alternativ för både miljö och plånbok. Att tillverka 1 menskopp kräver mindre utsläpp än vad tillverkningen av 10 tamponger gör. Det finns ingen ekologisk märkning av menskopp men om vi ser på helheten när vi jämför menskopp och annan typ av menskydd såsom tamponger och bindor så väger vinningen över till menskopps fördel.

Menskopp Lunette

Min menskopp från Lunette inhandlad på Apoteket.

En menskopp kostar runt 300 kr och håller ca 10 år om man använder den rätt. En OB (vilket är den enda tampong som fixar mina blödningar) kostar ca 1,75 kr styck.  Om vi jämför det med 4 tamponger i snitt på 5 dagar i tio år blir kostnaden 4200 kr. Den kostnaden beror ju helt på hur mycket och länge man blöder. Du väljer såklart själv vad du vill lägga dina pengar på men jag har inga problem att hitta annat att lägga dem på än mensskydd.

Menskopp Lunette

Min menskopp med tillhörande förvaringspåse som medföljde.

En annan skillnad jag märkt av är att mina kramper inte är lika intensiva eller ihållande.

Vill du veta mer om menskopp är det enklaste sättet att googla menskopp eller gå till Apoteket och fråga om råd.