Sustainablelivingswe

#dukangöranågot

Månad: februari 2015

Enkla steg för barnvänliga val

Det kanske kan kännas övermäktigt med alla beslut och tankar som kan uppstå när det första barnet väntas. Men en sak som jag tror att alla blivande föräldrar kan känna igen sig i är att vilja ge barnet de allra bästa förutsättningar som det bara går. En sak jag tycker är viktig att skaffa sig förståelse för är att mycket i vår vardag, som exempelvis kläder, innehåller en massa kemikalier och att just barn är mer känsliga för dessa än vad vi vuxna är. T.ex. riskerar barns hormonnivåer att rubbas vilket kan få flertalet konsekvenser bl.a. könsstörningar, försämrat immunförsvar m.m. Genom att besöka Naturskyddsföreningens sida kan du få tio enkla tips för att kunna göra mer miljösmarta och barnvänliga val.

Punkt 1, att shoppa second hand, kan du som bor nära Göteborg bocka av helgen 7-8 mars genom att besöka Loppan Barnmarknad som är en omtyckt och välorganiserad barnloppis och som anordnas för sjätte gången.

barnmarknad second hand

Loppisen hålls i Skutehagens skolas matsal, Skutehagsvägen 100 i Torslanda.

Såhär säger Anna Lindblad, en av initiativtagarna till Loppan:

”Alla vet att det är mycket saker som ska inhandlas till våra barn och det går inte att komma ifrån att det är en dyr affär. Genom att återvinna våra saker, få en slant för det vi inte längre använder och sedan köpa det vi behöver till våra barn för en bråkdel av nypriset är det inget annat än en win-win för alla. Det som inte säljs under Loppans försäljningsdagar går oavkortat till hjälporganisationen Lions arbete i Litauen. Vi har startat ett samarbete med dem så att de hämtar upp de saker som inte blir sålda.”

Genom att låta någon annan få användning för det du inte längre använder är du snäll mot miljö, plånbok och ditt barn – som Anna säger win-win!

Loppan Barnmarknad

Ingen mening med ekologiskt!

”Men jag har stoppat i mig så mycket gifter i mitt liv att det inte är någon mening att jag börjar äta ekologiskt nu”.  Det är ju lite som att säga att eftersom jag inte motionerat innan i livet är det ingen mening att börja nu. Eller, jag brukar inte skriva med svart penna så ingen idé att börja nu o.s.v.  Det är ju en så dum ursäkt för att inte ta ansvar för sitt beteende.

Ekologiskt är ett ansvar som går bortom en själv. Alla människor som producerar det du konsumerar riskerar att drabbas av både det ena och andra p.g.a de kemikalier de utsätts för. Jag anser verkligen att vi alla har ett ansvar att göra val som påverkar oss, vår miljö och omgivning.  Jag säger inte att du ska lägga om ditt liv på en sekund, (för mig gick det stegvis men det får bli ett senare inlägg) utan det jag vill är att du tänker till nästa gång du handlar något. Kan du göra ett annat val, än ditt vanlig invanda, som går åt ett hållbart håll?

Och du, jag drämmer till med – tänk på de som kommer efter dig, dina barn och barnbarn, det är även för dem du bör tänka ekologiskt och hållbart och självklart för vår fina jord.

image

Inte imponerad

image
Bilden är tagen ur mailet från Indiska.

Det är verkligen jättebra med allt sustainability-arbete som görs därute. Vi kan ta och titta på Indiska t.ex. som säljer både kläder och inredning. De har alltså en jättemöjlighet att ge dig som kund möjligheten att köpa produkter som är ekologiskt producerade under fair förhållanden. Kanon va?

Jag fick ett mail av Indiska, som går ut till deras medlemmar, där de de hänvisar till sin sida wefightforchange.com. Där beskriver de allt samarbete de är involverade i för en mer hållbar värld. De har en film som jag stundtals blir väldigt tagen av.

På Indiskas hemsida finner jag att de har 1070* produkter som du och jag kan köpa. Av dessa 1070 produkter hittar jag 37! stycken som benämns som ekologiska/hållbara. Det märks att de lagt ner tid och verkligen ansträngt sig för att göra en snygg och informativ sida om deras arbete för miljö och socialt arbete så jag förstår inte hur det går ihop med att endast 3,5% av det som finns till försäljning är ekologiskt/hållbart?

Det jag vill med den här texten är att visa på att vi som handlar är de som kan och måste ifrågasätta, inte lita blint på det som serveras. Exempelvis skriver de orden ”fair trade” vilket inte ska beblandas med det registrerade varumärket ”Fairtrade” som är en produktmärkning med kontrollorgan som säkerställer att bestämda kriterier uppfylls.

*2014-02-01 fanns på indiska.se 165 st produkter under kläder, 295 under accessoarer och 610 under home.

Hållbarhetsgörat

Jag bor i en stad, i ett höghus från 50-talet. Jag önskar såklart att det skulle vara ett klimatsmart, energisparande hus där hela bostadsrättsföreningen vill bidra till ett mer hållbart boende. Nu är det ju inte riktigt på det viset så då får jag tänka; vad kan jag bidra med?

Först och främst, eftersom vi bor i en stad, finns det mesta tillgängligt så vi har ingen bil, vi åker kollektivt, cyklar eller går. Visst, saker blir lätt projekt när man inte bara kan hoppa in i en bil, men det går, det kräver bara lite mer planering. Vi har en liten odlingslott där vi under säsong odlar rödbetor, morötter, lök, div kryddor, och vi har en inglasad balkong vilket förlänger odlingssäsongen. Vi sorterar (självklart tycker jag, men hör runt omkring mig att det inte är så för alla) allt vi kan sortera och resten spar vi till farligt avfall-bilen. Och vi handlar såklart ekologiskt.

”Men vi bor på landet, vi klarar oss inte utan bil” kanske du tänker. Jag förstår och då finns det ju en hel del annat du kan göra, vilket du gärna får tipsa andra på landetboende om i kommentarsfältet. Det viktiga är att du utgår från din livssituation och ändrar något som blir ditt sätt att leva hållbart.

Jag har även förstått att många finner det här med ekologiskt och hållbart som lite för stort, att ”nä det där tar alldeles för mycket energi, jag har inte det där tänket”. Visst, allt du inte kan eller vet måste du lära dig men till slut går det av sig självt utan att du ens tänker på det. Men du kan också bryta ner det. T.ex. så blir mitt hållbarhetsgöra idag att ta de skruttna morötterna och broccolistjälken, som blev över från tidigare i veckan, och koka en soppa på dem istället för att slänga dem. Det behöver inte vara svårare än så.

morot2

Så – off you go och gör dagens hållbarhetsinsats #allakangöranågot.